Bizimle iletişime geçin

Editoryal

TOUR DE FRANCE’IN EN İYİ TIRMANIŞÇILARI

Zamana karşı ve yanal rüzgarlardaki taktik oyunu hala büyük turlarda belirleyici bir rol oynasa da, büyük turlar çoğunlukla dağlarda kazanılıyor ya da kaybediliyor. Belki Tom Dumoulin kendisine Giro d’Italia’yı kazandıran zamana karşı performansına minnettar olabilir ama, bunun mümkün olmasını ve hala rakipleriyle başa baş mücadele edebilmesini sağlayan dağlardaki direnciydi.

Tour de France’nin yaklaştığı şu günlerde zamana karşı ve düz etapların belli seviyede yarışın kaderine etkisi olacağını biliyoruz ama dağlarda geçecek bir kötü gün, genel klasman iddialısı bir bisikletçiyi büyük bir zaman farkıyla mücadelenin dışına itebilir.

Aynı şey düzlük ya da bireysel bir zamana karşıda da bisikletçilerin aynı oranda zaman kaybı yaşayarak etabı tamamlamasına neden olabilir.

Tour de France’da dağları fetheden tırmanışçıları anmak için geçmişe  gidiyor ve dağları evi yapan bisikletçilere göz atıyoruz.

undefined

Fausto Coppi

“II Campionissimo ,” yani “Şampiyonların şampiyonu” lakabını Coppi, beş Giro d’Italia zaferi, iki Tour , bir dünya şampiyonluğu ve çeşitli klasik galibiyetleriyle elde etti. 1949’daki Giro’da ise Coppi, 192km kala ve önünde beş tane birinci kategoriden tırmanış varken atağını yaptı ve en yakın rakibi Gino Bartali’nin 12 dakika önünde finişe geldi.

undefined

Charly Gaul

“Dağların Meleği” Charly Gaul, iki kere Giro ve bir de Tour kazandı. 1958 Tour de France’da 221km’lik 21.etabı şiddetli bir fırtına altına kazandı.

Etabın henüz daha başında atak yapan Gaul, genel klasmanın fazlasıyla geride olmasından dolayı rakipleri tarafından ciddiye alınmamıştı. Ancak etabı ikincinin 12 dakika 20 saniye önünde kazandı ve yarış lideri Raphael Geminiani’ye de 15 dakikalık zaman farkı koydu.

Tabii sonrasında da Tour de France’ı kazandı.

undefined

Federico Bahamontes

“Toleda Kartalı” lakaplı bisikletçi, üç büyük turda da dağların kralı mayosunu kazanan iki bisikletçiden biri.

Bahamontes, Tour de France’ta altı kere dağların kralı olurken bir kere de Tour’u kazanmayı başardı.

Tarihin en iyi tırmanışçılarına karşı mücadele etmesine karşın “Toledo Kartalı,” 1959 Tour de France zaferini Charly Gaul ile girdiği 12.5km’lik tırmanış zamana karşı mücadelesinde bir buçuk dakikalık fark atarak kazandı.

undefined

Lucien Van Impe

1971 VE 1983 yılları arasında Van Impe, Dağların Kralı mayosunu tam altı kere kazandı ve bu rekoru hala Federico Bahamontes ile paylaşıyor.

Tıpkı İspanyol bisikletçi gibi Van Impe de Tour’u yalnızca bir kere, 1976 yılında kazandı; ki bu bir Belçikalının elde ettiği son şampiyonluk.

undefined

Marco Pantani

“II Pirata” belki de tüm zamanların en ikonik tırmanışçılarından. Pantani 1998’de tarihte yalnızca yedi bisikletçinin başarabildiği ve sonuncu hala kendine ait, hem Giro’yu hem de Tour de France’ı kazanmış bir isim.

1998’de Pantani, Galibier’de yaptığı atakla etabı yarış lideri Jan Ullrich’in dokuz dakika önünde tamamlayıp, sarı mayoyu elde etti.  

 

 

 

E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!

Yorumlar için tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkanlar

Bağlan
E-Posta Bülteni

E-Posta bültenimize abone olun, en son haber ve röpörtajlardan ilk sizin haberiniz olsun!